5. jul, 2012

Artikel om SKCC Jönköping

Isac är med i artikeln om SKCC tävlingen som var i Jönköping i helgen på www.radne.se.   

Micro

Med 29 kartar på plats slapp man dela upp i flera grupper. Till skillnad mot Junior 60 och Mini såg tidskörningslistan i Micro inte konstig ut. De "rätta" förarna låg i topp antingen det var torrt eller dyblött. Eric Nilsson vann med tiden 67,117 sekunder. Sedan kom William Persson på 67,218, Isac Aronsson på 67,409, Alex Bergqvist på 67,580 och Melker Asp 67,633. Fjolårets vinnare just i Jönköping var Axel Nilsson-Cederström, som nu inte riktigt fick till det i blötan. Han noterade 68,636, vilket bara räckte till åttonde plats, men det var ju inte någon större katastrof.

Första heatet med regndäck på kartarna blev inte särskilt upphetsande. Eric Nilsson ledde från start till mål. Däremot var tidstvåan Persson en av tre som snurrade bort sig på första varvet. Det innebar att tidstrean Aronsson cirkulerade på andraplatsen hela vägen med Asp lika klar trea och Bergqvist lika klar fyra. Axel N-C ryckte som väntat upp sig och tog femteplatsen.

Från kön kom Simon Sjögren (18:e på tidskörningen) och Anton Fält (21:a på tidskörningen). De körde om massor av konkurrenter och slutade som sexa och nia. Simon var faktiskt uppe på sjätte plats innan han blev nerpetad tre positioner igen.

Andra heatet kördes med slicks, vilket inte betydde något för Eric Nilsson. Han ledde åter alla varv. Men nu var det fart på Axel N-C. Han tog lätt andraplatsen och sedan kom Simon Sjögren in på tredjeplatsen efter det att han startat som nia. Bergqvist och Aronsson hade en jättefight om fjärdeplatsen och skiftade flera gånger. Alex nöp till slut den åtrådda placeringen. Sedan kom Fält in på sin andra raka sjätteplats, medan Asp blev åttonde man. Som fin sjua gick Asp Helsingborgkompis Daniel Andersson in. Daniel blev diskad på tidskörningen och hade alltså en hel del att göra för att nå täten.

Så var vi framme vid den första finalen med Eric och Isac i första startledet. Bakom stod Axel N-C och Alex B. Asp och Sjögren hamnade i tredje led. Och nu blev det race. Axel och Eric körde om varandra fler gånger än jag hann notera. Ofta berodde det på tokiga spårval. Eric "öppnade dörren" i första högern, varpå Axel var lika "snäll" i ingången till banans första vänsterkurva. Det var många som tog sig för huvudet hur tokigt de bar sig åt, men det blev ju mycket underhållande racing.

På slutet hade Eric kanske en eller två meter större ledning än vanligt när han som vanligt lämnade jättelucka på innern. Axel var inte sen att storma fram, men farten var lite högre (för att nå ifatt) och det slutade med att de touchade. Eric for iväg ut i periferin och blev då omkörd av en lång rad kartar. Han kom i mål som sexa. Tävlingsledningen gav då "segraren" Axel N-C tio sekunders tillägg för krocken. Detta protesterades emot, varför finalen fick skjutas upp 10-15 minuter. Men efter förhör med de inblandade ändrade domarna inte beslutet som flyttade ner Axel till åttonde plats.

Isac Aronsson och Alexander Larsén var aldrig långt borta från tätstriden. Efter en stund anslöt även David Bergqvist, så det var dessa tre som fick göra upp om det som skulle ge en av dem den slutliga segern. Det blev i slutänden Bergqvist, som kom i mål som tvåa och flyttades upp till förstaplatsen efter Axels nerflyttning. Aronsson blev därmed slutlig tvåa och Larsén trea. Sedan kom Fält, som hade startat från sjunde rutan. Härnäst följde Eric Nilsson och Simon Sjögren.

Den sista finalen blev annorlunda så till vida att mastern Bergqvist ledde i elva av de tolv varven. Under tiden "flyttades" Larsén ner från en tidig andraplats av Eric Nilsson och Isac Aronsson. Sedan hade Alexander oturen att råka ut för en trasig ljuddämpare och tvingas bryta just som Axel N-C kom farande och tog över fjärdeplatsen. Axel tog ytterligare en trofé genom att smita om Isac, men längre än till tredje plats räckte det inte, eftersom David och Eric hade ett gott försprång.

På sista varvet blev David av med sin ledning och det var alltså Eric Nilsson, som ganska rättvist tog hand om segern. Simon Sjögren gjorde också ett jättebra race och följde i Axel N-C:s spår. Men på sista varvet blev Simon snuvad av Isac Aronsson och ingen mindre än Tilly Stoltz, som körde bättre och bättre ju längre dagen led.

Nu var det inte slut med detta. Långt efter det att jag lämnat banan blev det teknisk kontroll av kartarna och då upptäcktes det att Eric Nilssons Xprit hade ett felaktigt batteri, något som ingen hade tänkt på vid tidigare tävlingar. Det blev uteslutning direkt.

Därmed blev det Alex Bergqvist som än en gång ärvde förstaplatsen och fick emottaga det finaste priset. Axel Nilsson-Cederström fick det näst finaste medan Isac Aronsson blev tredje man på pallen. Tilly Stoltz slutade därmed fyra, men Simon Sjögren fick inte bli femma. Han fick tio sekunders tillägg för någon incident och skickades därmed ner till tolfte plats. Ny femma blev istället den tidigare snurrgubben William Persson följd av Daniel Andersson. Anton Fält blev slutligen bara nia, medan Meler Asp parkerade redan efter fyra varv. Tyvärr lade jag aldrig märke till vad som hände. Nu väntar en månads semester innan SKCC rullar igång igen nere i Malmö. Men många åker naturligtvis Semesterracet i Kalmar kommande helg. See you there.